צמח מפעלים ומשקי עמק הירדן עושים חדשנות, מצוינות וקהילה!
השנה בחרנו לערוך כנס שנתי בנושא חדשנות וקהילה בכפר נהר הירדן- כחלק מהשותפות שלנו והתמיכה במקום הנפלא הזה.
הכנס נערך בסימן חדשנות וקהילתיות- ערכים עלינו אנו שוקדים במהלך השנים הנמצאים בראש סדר היום שלנו.
במהלך הכנס הצגנו את הפעילות הקהילתית- חינוכית שלנו באזור, שמענו הרצאות מעוררות השראה על חדשנות בקהילה ומצוינות וכמובן ערכנו סיור והכרות מעמיקה עם פועלו של הכפר.
תודה לכ- 100 המשתתפים מנהלים, מנכ"לים, עובדים, מנהלי משקים וקהילות וחברי קהילת עמק הירדן הגליל והגולן שהגיעו להיות איתנו היום, מקווים שספגתם השראה מהמקום, מהתכנים והמפגש.
ממשיכים הלאה עם רוח החדשנות והמעורבות בקהילה ושמחים על המוטיבציה האדירה של אנשינו והקהילה האזורית שתמיד מורגשת ומתעצמת בכל שנה מחדש! לטובת הביקור המוצלח.
חדשנות כתפיסה מחשבתית/טל ישועה יו"ר צמח מפעלים ומשקי עמה"י
יהיום ה- 5 לספטמבר, 12 יום לבחירות, לא שממש התכוונו לזה אבל ככה זה יצא, אנחנו בכנס השנתי שעומד הפעם בסימן בחדשנות, דבר שממש כיף לדבר עליו, ואת האמת , נורא רציתי לדבר בברכה שלי רק על חדשנות. אני נורא גאה במה שאנחנו עושים כאן וממש אוהב לדבר על זה, רציתי לדבר על החיבור שלנו למכללת עמק הירדן, לבית החולים פורייה, לכפר נהר הירדן שאנחנו בתוכו, כולם גופים שבעיני יש בתוכם הרבה חדשנות שעושה טוב.
אבל אתמול , כשכתבתי את הדפים האלו הרגשתי לא נוח, הרגשתי שהפעם אני צריך לדבר על מה שאני צריך לדבר, לא על מה שבא לי לדבר . אני רוצה ברשותכם לדבר על מה שקורה כאן מסביבנו, בתוכנו. אני רוצה לדבר על זה כי אני מוטרד, אפילו קצת יותר מזה.
אני לא הולך לדבר על פוליטיקה, ככל שהזמן עובר ואני מתבגר אני פחות רואה הבדלים אמיתיים במעשים של הדרג הפוליטי לאורך השנים, המילים גדלו מאוד, המעשים ממש לא.
רובם שם מתחילים עם דברים טובים, משנים, עושים טעויות, חלקן ענקיות, לעולם לא מודים, משתכרים מהכוח. מידי פעם מצליחים להחליף אותם ובאים חדשים שמתקנים טעויות , עושים דברים טובים, משתכרים מהכוח, עושים טעויות חדשות וחוזר חלילה, זה דרכה של מערכת.
בעבר היו דברים שהכעיסו אותי, היו דברים שהערכתי, היו דברים שהערכתי בדיעבד אבל אף פעם לא הייתי מודאג.אבל היום אני מרגיש שאני צריך ומכיוון שאנחנו עוסקים בחדשנות אני רוצה לספר איך לפני שנתיים עלתה מהאוב כיתה י"ב 3 מגמת חשמל בבית הספר בסמ"ת בחיפה שבעזרת ווטסאפ שכבר לא חדשני חזרה לחיים לקראת ערב כיתה של בני 60.
41 בנים, מגמת חשמל, מגמה שאספה את כל אילו שהיו בין כמעט טוב לטוב , י'ב שנת 75 הייתה בדיוק שנתיים לפני בחירות 77, הכיתה התחלקה בין מה שהיום קוראים ימין ושמאל והוויכוחים היו כמעט על סף מכות . המצחיק הוא שהיינו כיתה די מאוחדת, לא אינטליגנטית במיוחד אבל מאוחדת.
הגיע הצבא, התפזרנו ואני לפחות לא פגשתי כמעט אף אחד מהם עד גיל 60.
בגיל 60 נוצר הווטסאפ "חשמלטורים י"ב 3 " – שם מקורי ומאז נשארה הקבוצה, חלק גר בחול וחלק מפוזרים בכול בכל הארץ, חלק נשואים וחלק גרושים, חלק כבר לא חיים. אף אחד לא ניראה כמו פעם, הכול השתנה, חוץ מדבר אחד, חוץ מדבר אחד . שתי מערכות בחירות עברתי מאז עם הקבוצה המתחדשת. כל מי שחי עד היום מחזיק בדיוק באותה דעה פוליטית כמו לפני 44 שנה, מדהים.
חדשנות היא סטיט אוף מיינד, היא צורת חשיבה ביקורתית המאפשרת לשאול שוב ושוב האם אין דרך לעשות את מה שאני עושה היום אחרת, יותר טוב . האם אין דרך לשנות ולהביא תועלת חדשה. האם מה שהיה נכון אתמול נכון גם היום ואם לא , במה לחדש.
אנחנו העם היהודי, הקרדו שלנו, הבסיס האמונתי שלנו מבוסס על החיבור הישיר בין אדם לאלוהים, ללא מחיצות וללא מתווכים. וכשאתה איש קטן שמחובר באופן ישיר לאלוהות השמיים הם הגבול. התרבות הזאת שבאה מהיהדות היא שהפכה אותנו לשונים, לחדשניים, לסקרנים, למשני עולם.
אמרתי שאני מרגיש שאני צריך לדבר על זה, לא רוצה לדבר על זה, מרגיש שצריך לדבר.
בקהילה היהודית המסורתית היו שני בעלי תפקידים, הגביר והרב. הגביר היה מנהל את הקהילה, הרב היה שומר על המוסר שלה. כשהגביר רצה להיות רב, הקהילה אבדה את כוחה, כשהרב רצה להיות גביר, הקהילה איבדה את מוסריותה.
כשהגביר רצה עוד ועוד כוח הוא קרב את הרב אילו, נתן לו מישרות וכוח, לחש לו את כל המילים שהרב רצה לשמוע, עד שהרב התמזג כולו עם הגביר. זה היה המקום שבו הקהילות התחילו לאבד את עצמם. זה היה המקום שבו הפסיקה המחשבה החופשית. זה היה המקום שבו הבסיס היהודי נחלש. זה לא קורה ביום, זה תהליך מובל, מאז ומתמיד הרשתות החברתיות מחברות אותנו לדומים לנו. אני לא יודע אם אתם יודעים אבל הפייס בוק יציע לנו בעיקר חברים שדומים לנו. יש מודלים כלכליים שמראים למה זה נכון. כתבו אותם מזמן, לקח הרבה זמן עד שפותחו כלים כל כך טובים שמעבירים לנו את זה לאט לאט מבלי שנרגיש. זה טוב לפייסבוק, זה טוב לכלכלה של המפרסמים והמוכרים , זה מחבר דומה עם דומה ומרחיק את השונים. זה נורא טוב לפוליטקאים. זה מקצין את השונות, אפשר יופי להשתמש בזה.
פעם בתנך היה בחור בשם בלעם שהיה מקלל מקצועי בעבור המלך. נכון שמידי פעם היו לו תקלות אבל רוב הזמן הוא עשה את העבודה שלו, כיווץ את המוחות של כל מי שלא חשב נכון.
זה היה מקצוע למיוחדים שכמעט עבר מהעולם עד שחזר לפני כמה שנים מהאוב, כמו י"ב 3, דרך הרשת. הרבה חדשנות. בהתחלה היו הרבה מקללים מתנדבים, אחר כך הצטרפו אליהם מקללים מקצועיים בשכר, ואחר הגיעו הבוטים, תוכנות קטנות וחמודות שמקללות בעבור כל מי שרוצה והם גם ממש זולות. כך פס מקצוע המקללים שהביא הרבה עבודה לטובת הרובוטים. חדשנות.
החיבור הזה בין הרשתות לעולם המקללים החדשני והיעיל הוא מעולה. הוא מראה לבוטים איפה להסתער, זה מביא את י"ב 3 לחזור כל אחד לדעות מלפני 44 שנים.
אני אומר את כל זה שוב כי חדשנות זה לא אפליקציות, זה לא טכנולוגיה, זה לא רובוטים ולא מחשבים. חדשנות זה סטייט אופ מיינד שמאפשר לנו לחשוב כל יום מחדש בצורה ביקורתית ואמיצה על כל מה שקורה איתנו ולחפש כל יום את הדבר הטוב הבא.
חדשנות זה פרק א בבראשית בו נבראנו בצלם אלוהים, פרק שלם לפני שהוא נתן לנו גוף. חיבור שדורש שהנשמה שלנו תהיה חופשית צלולה ואמיצה, חדשנות זה מהות היהדות.
אנחנו רגע לפני בחירות. כל מפלגה מפעילה את מצבת המקללים שלה בצורה מתוחכמת וערמומית, כל מומחה רשת חברתית הוא מלך. אין צורך ודרישה לדעות, המוסר הושתק, התפקיד ההיסטורי של רב הקהילה נישאב לחצר הגביר. החדשנות מנותבת לאפליקציות, לכסף ולאקזיטים, לא לדרך חשיבה.
יש רק בעיה אחת, ממש גדולה, ממש ממש גדולה.מפלגה באה מהמילה פלג. הפטנט של הפלג שהוא מתאחד בסוף עם הפלגים האחרים לנהר אחד גדול . אם כל פלג עוסק בחדווה גדולה בזיהום הפלגים האחרים החיים בנהר הגדול מתחילים להיות לא פשוטים, בסוף זה גווע.
וכרגע אין אף אחד שעוצר את זה, חברה מצליחה לשרוד כל זמן שסה"כ הדברים המחברים בין החברים בה יהיה גדול מסה"כ הדברים שמפרידים. ככל שהאיומים החיצוניים גדלים כך אנו זקוקים ליחס גדול יותר בין המחברים למפרידים. זו הסיבה שאיומים מחזקים תרבויות, זה האינסטיקט הטבעי שלנו, להקטין שונות בזמן איום.
כשהמערכת הפוליטית מתמכרת לחדוות ההפרדה, כשעולם המקללים הפך להיות הנראות היחידה, כשהאיזונים בין המוסר לכוח כמעט ונעלמו כליל, יש סיבה אמיתית לדאגה.
ההיסטוריה שלנו מראה את זה, זה קרה לנו כבר בעבר. אנחנו עם שבמהותו חושב לכיוונים רבים וככל שלא נוכל להכיל את זה, האדמה שלנו לא תשאיר אותנו כאן. קיבלנו אותה עם מטרה, לא בשביל לקלל בה.
אני אומר את הדברים כאן, בכפר נהר הירדן. באחד המקומות שהם ההפך הגמור מכל הסיפור שסיפרתי. במקום שבו עומק טוב הלב מנצח כל פירוד ושונות.
אני אומר את זה מול שותפים לדרך שהם ההפך מכול מה שאמרתי. שותפים שהכלת השונות הקיימת ביננו יוצרת את היכולת להביא חדשנות.
אני אומר את זה מול מנהלים שהסכימו לוותר על תרבות של מאבקים ולהתחיל לסלול דרכים של שיתוף פעולה.
אני אומר את זה מתוך ידיעה שהיעוד והערך שקבענו, ניהול החיבורים בנינו הוא סטייט אוף מיינד, לא אירוע בודד. הוא בונה לנו את החדשנות, הוא עושה את האדמה שעליה אנו חיים טובה יותר עבורנו.
זו תקופה לא פשוטה אני מקווה שאנחנו עושים מעשים טובים בלי בוטים, בלי מקללים, פשוט עושים
אני מאחל לעצמינו שנוכל להמשיך ולהדהד את טוב הלב שקיים במקום בו התכנסנו, שנוכל להדהד את החיבורים שיוצר המרכז שלנו, את העשייה שיש, שנוכל לראות בהכלת השונות את יעודנו כעם
שנוכל לראות את הטוב שיש בשונות, שתהיה לנו הצלחה גדולה.
מנשה שלום מנכ"ל צמח מפעלים ומשקי עמה"י
לאחרונה התפרסמו נתונים קשים ומדאיגים על הדעיכה של החקלאות הישראלית ושל העוסקים בה. אנחנו מדברים, על החקלאות הישראלית, שהייתה ועודנה חלון הראווה של ישראל, והגאווה הגדולה של המפעל הציוני!
הירידה הדרסטית במספר החקלאים היא איום ישיר על הביטחון התזונתי של מדינת ישראל. עם כמות וסוג האיומים החיצוניים שישראל מתמודדת אסור לנו להתבסס על יבוא של תוצרת טרייה. –איתם. הירידה במספר החקלאים מעבדי האדמה מהווה גם איום על שמירת הקרקעות ובטח ובטח על הקרקעות בפריפריה ולאורך גבולות המדינה זה סדר הגודל של המשימה שניצבת בפנינו!
אנחנו נמנים היום עם שורה של גורמים המעצבים את ענף החקלאות בארץ ויש לנו אחריות גדולה בנושא הזה. רבים בישראל נשענים על התוצרת ועל החזון שלנו. פירות וירקות מזינים ובריאים הם צורך יומיומי חשוב בכל בית בישראל ואנו לא מסירים אחריות גם מהורדת יוקר המחיה אלא להיפך.
הכנס השנתי שלנו הפעם, מוקדש לחיבור של חדשנות וקהילה.
–המסע שלנו לעולם החדשנות באוריינטציה קהילתית התחיל בקטן לפני כ-9 שנים, תוך כדי הסתכלות קדימה לכיוון החקלאות העתידית, שהאתגר העיקרי שלה הינו להאכיל 3 מיליארד בני אדם עם הרבה פחות קרקע, מים זמינים ושינויי אקלים קיצוניים.
אנחנו שואפים להיות חלק מהפתרון שייתן את המענה להאכלת אוכלוסייה עולמית גדולה יותר. במסע הזה סימנו מטרה מרכזית: להביא את האזור שלנו, להיות אחד הגורמים המרכזיים והמשמעותיים בהובלה בזירה החדשה וגם הישנה המוכרת לנו , התמודדות שתביא את האזור כולו למחוזות פורצי דרך. כשהמטרה היא ליצור תהליך שנושא בחובו פתרונות חקלאיים שיובילו וישתלבו עם החקלאות העתידית בארץ ובעולם.
מאחר שאנחנו רואים את עצמינו כחלק בלתי נפרד מהקהילה שבתוכה אנחנו חשוב לנו מאד, לייצר מקומות תעסוקה עכשוויים ורלוונטיים –פועלים לרוח התקופה אצלנו בפריפריה. מקומות תעסוקה כאלה יהוו אבן שואבת לצעירים שלנו ויחזירו חלק מהבנים שבורחים מהענף בגלל שהוא לא מספיק מעניין, לא מספיק מאתגר ואולי אפילו לא מספיק מפרנס.
היתרון שלנו ואנו לא שוכחים זאת, הינו בזכות הישגים משמעותיים שהגיעו אליהם המתיישבים הראשונים אצלנו בעמק הירדן, הישגים שהיוו פריצת דרך לחקלאות העולמית.
אנו מסתכלים קדימה ויודעים שאסור להתבשם רק ממה שיש; צריך לדעת לקרוא בתבונה את המפה ולהבין איך ייראו השווקים העולמיים של החקלאות העתידית.
הבנו שאנו צריכים ליצור כאן חיבור של כלל הגורמים באזור ובעבודה קשה ונכונה ניצור גם חיבור מנצח: יש פה קואופרטיב קיבוצי גדול; יש לנו את המכללה לאקדמיה וטכנולוגיה "מכללת כנרת", יש לנו את בית החולים "פדה פוריה" שהוא חלק מאוד משמעותי בחיינו (מי כמוני יודע זאת), תעשייה מגוונת וישובים שצמאים להזרמה של דם חדש ואנרגיה צעירה. מרבית המתיישבים שמגיעים ויגיעו בשנים הקרובות הם בעלי מקצועות רלוונטיים מאד להשתלבות בתהליך.
התחברנו רעיונית וגם פיזית אל מכללת כנרת מוסד אקדמי שנמצא בתנופה, עם נקודות חוזקה בתחומי הלימוד והמחקר הרלוונטיים למטרות ולחזון שלנו: הנדסות תוכנה חשמל ואלקטרוניקה, הנדסת איכות ואמינות ובעיקר הנדסת תעשיות מים , ועוד מגוון של תחומי לימוד ומחקר ברמה גבוהה. בנוסף במכללה ישנה יכולת ופוטנציאל אדיר של מרצים, חוקרים פורצי דרך וסטודנטים שיתחברו לרעיון החדשנות.
המרכז – כשהקמנו במשותף עם המכללה את החברה "צמח-כנרת" לחדשנות כיוונו לכך שזה יהיה מנוע צמיחה משמעותי לשיפור רמת החיים, לשיפור רמת ההשתכרות ולעיצוב פניה של האוכלוסייה באזור ע"י משיכה של סטודנטים שיבנו את ביתם אצלנו ויהיו חלק אינטגרלי ממרחב התעסוקה שתיווצר באזור.
אנחנו מאמינים שבניצול נכון של מגוון התוכניות הקיימות במכללה, ובשיתוף פעולה עם המעבדות החכמות בבית החולים פורייה שהוא חלק מאתנו ומתפתח בצורה מרשימה וכל הזמן מוסיף עוד ועוד שירותים לרווחת תושבי האזור ניצור ביחד חדשנות מעשית ופורצת דרך.
ברשותכם, כמה מילים על הבחירה שלנו להתכנס כאן במקום הקסום הזה, בכפר נהר הירדן. זה כפר שהרעיון המכונן בו הוא חסד אנושי, של "ואהבת לרעך כמוך"; ובמקום אחר בתורה : "וחי אחיך עימך". המצווה היא לראות את האחר, לראות את מי שזקוק לך ולהיות שם בשבילו. לשמחתי הרבה, מיסדנו קשר קבוע עם אנשי כפר נהר הירדן. החיבור הזה מעשיר את שני הצדדים; אין כאן נותן מצד אחד ומעניק מהצד השני. אנחנו בצמח מפעלים על שלל תאגידיו ומשקי עמק הירדן נתרמים מאד מהחיבור הזה ואני רוצה להגיד תודה גדולה למארחים שלנו אנשי כפר נהר הירדן .
החדשנות – חייבת להיות טובה לחברה ולקהילה, לא רק במצגות של גרפים ומספרים. היא חייבת לענות ולהתחבר לצרכים קהילתיים. כשהיינו שותפים להקמת המוסד החינוכי החדש לחקלאות לגילים הצעירים, "צמח בראשית", היה ברור שאנחנו נענים לצורך. מי שגדל כמונו על ערכי עבודת האדמה, יודע כמה חשוב הקשר הבלתי אמצעי , בשתי הידיים – לשתילים , לזרעים, לרגבי האדמה. נרתמנו להקמת בית הספר לחקלאות שנים לסגירת "חוות העלמות" 100 בעמק הירדן וסגרנו סוג של מעגל בן של חנה מייזל. חווה שנועדה להנחיל את הבשורה של "עבודת האדמה ולהכשיר נערות צעירות לעבוד בחקלאות על שפת ים כנרת". חידשנו את המסורת וחיברנו את כל התלמידים , ילדי דור העתיד אל עבודת האדמה ולמכלול הערכים הכרוכים בה.
אנחנו המשקים, תאגידי צמח ובמשקי עמק הירדן רואים את תפקידנו כחוליה המחברת והמדרבנת, שמסמנת את הדרך למיזוג בין העשייה שלנו ובין המרכיבים בעלי הפוטנציאל בקהילה ובאזור כולו. החיבור הזה יכול לשנות ובעזרת השם הוא גם ישנה את פני האזור. מרכז החדשנות יספק כאן מנוע צמיחה ויהווה אבן שואבת לאוכלוסייה איכותית. אנחנו בפירוש לא מדברים רק על מספרים! אנחנו מאמינים גדולים בערכים משותפים ומשתדלים לבצע זאת בעשייה יומיומית ובאמונה
גדולה. אוכלוסייה שנאמנה לערכים ולמורשת שלה – היא אוכלוסייה איכותית ועתירת פוטנציאל. שום קידמה ושום חדשנות אינה מאיימת עליה, אלא להיפך! אנחנו רוצים להסתכל בעיניים של הבנות והבנים שלנו ולהגיד להם: יצרנו כאן משהו גדול, התחלנו לסלול עבורכם דרך לשנים רבות קדימה.
ברשותכם אסיים בציטוט של "אלברט איינשטיין", אחד המוחות היהודים הגדולים שידעה ההיסטוריה. איינשטיין נדרש להתייחס לכך שלעיתים הקדמה, החידושים בתחום המדע והטכנולוגיה – מביאים איתם תופעות שפועלות דווקא לרעתם של בני האדם. תשובתו הייתה: "התרופה היחידה לנזקים שעלולה להסב התקדמות מדעית היא ההתפתחות המוסרית".
אני מוצא טעם רב בציטוט הזה בעיקר בגלל המקום שבחרנו להתכנס בו. מקום שמספק לכולנו הזדמנות להיות אנשים טובים יותר, להיות אנשי חסד ולא לשכוח שאין דבר שהוא חשוב יותר לחברת בני אדם מאשר סולם הערכים שלה. איינשטיין היה גם האיש שאמר שהדמיון האנושי גדול יותר מכל חדשנות או פריצת דרך מדעית, מכיוון "שהידע הוא מוגבל ואילו הדמיון האנושי הינו חובק עולם".
מאחל לכולנו שנדע ללכת לאורם של דברי איינשטיין ושיהיה לנו לכולנו שנה טובה שנת בריאות ולאזור כולו בהצלחה.