נתונים מרשימים ביותר נרשמו בשנת 2017 בענף הרפת בעמק הירדן, עמק המעיינות ורמת הגולן, כך הצהירו אנשי הענף, בכנס האזורי שהתקיים לסיכום כלכלי של שנת 2017. הכנס, בו השתתפו כ-100 מאנשי הענף מעמק הירדן, רמת הגולן ועמק בית שאן הוקדש לזכרם של מריו טינסקי וכתריאל תבורי, מעמודי התווך של הענף. הכנס אורגן ע"י סטיבן רוזן משירות ההדרכה והמקצוע של משרד החקלאות ובחסות תאגיד 'צמח תערובות', הגוף המקצועי המאגד סביבו את אנשי ענף הרפת באזור.
בראייה מקצועית, ניכרת עלייה מתמדת בביצועי הענף בשנים האחרונות, וכל זאת על אף הבצורת ועליית מחירי השחת, התשומות והעבודה, והתמורות הצפויות במכסות החלב. את עיקר השיפור מייחסים בענף לתהליכי ההתמקצעות וההתייעלות שעוברות הרפתות, הן בפן הניהולי והן בפן המקצועי. עם זאת, מציינים בענף, כי עדיין קיימים פערים בלתי מבוטלים בין הרפתות. כחלק מהפקת הלקחים ועם הפנים לעתיד, קוראים אנשי הענף להתארגנות אזורית, שתפעל למען עזרה הדדית ולהעברת הידע המקצועי והטכנולוגי שנצבר לכל רפתני האזור.
במסגרת הכנס, עדכנו אביתר דותן, מזכיר התאחדות מגדלי הבקר ומיכל קראוס, מנכ"לית מועצת החלב בפעילות המתקיימת אל מול הממשלה, לאור הצפי לצמצום מכסות החלב לשנת 2019 ואי הוודאות לגבי ההסכם הענפי.
אריק שור, מנכ"ל תנובה בעבר ויו"ר קיבוץ אפיקים בהווה, דיבר אף הוא על החשיבות בהתארגנות אזורית, במיוחד בזמנים אלו של חוסר וודאות גדול בענף וקרא ליצירת שותפויות אזוריות, כמנגנון שיבטיח את הצלחת הרפת בשנים הבאות. לדבריו של שור הצטרף רמי פיש, מנהל התארגנות הרפת האזורית: "באזורנו יש כמות חלב רבה עם יצרנים יעילים ואיכותיים. אם נתאגד ונעבוד כגוף אחד, אני בטוח שנוכל לעמוד מול האתגרים של השנים הבאות".
"זוהי תקופה של שינויים והזדמנויות רבות, עלינו להיות מוכנים לתפוס אותן ולהפיק מהן את המירב. ענף הרפת הוא ענף מרכזי בחקלאות באזורנו והוא מחולל סביבו ענפי תעשיה וחקלאות נוספים", הוסיף דני ברץ מנהל תחום מעלי גירה בצמח תערובות.
צילום: מתן בן ישי