אירוע האקתון Z של האקדמיה לחדשנות כנרת, המכשירה תלמידים מבתי הספר בצפון לפתח המצאות חדשניות, הסתיים בשבוע שעבר כשהמיזם הזוכה הוא צמיד המבצע ניטור של מדדי ילדים
במרכז כנרת לחדשנות פועלת האקדמיה לחדשנות, שמובילה כבר מזה מספר מחזורים את תוכנית Z, המפתחת אצל תלמידי כיתות ז'-י' בבתי הספר בצפון כלים והכוונה שמסייעים להם בפיתוח יזמות וחשיבה מחוץ לקופסה. לתוכנית מספר שלבים, החל מהגיית הרעיון בכיתות, דרך בחירת מיזם מייצג מכל בית ספר ועד לאירוע האקתון שבמסגרת התחרות בין בתי הספר נבחר המיזם המוצלח ביותר לקרום עוד וגידים. צמח מפעלים ומשקי עמק הירדן באמצעות העמותה לקידום החינוך, תרבות ורווחה בעמק הירדן ודרום רמת הגולן תורמת ומסבסדת 4 קבוצות מתוך הפרויקט זו השנה השנייה, מתוך ההבנה כי ההשקעה בצעירי האזור בכל נושא היזמות והחדשנות חשובה לאין ערוך מכל הסיבות הנכונות.
באירוע ההאקתון הנוכחי לקחו חלק 18 קבוצות מבתי ספר שונים: בית ירח, נופי גולן, כדורי, אורט אמירים, אדם ואדמה, עמל נופרים, אפיקי הירדן, ועוד. כל קבוצה הציגה את המיזם שלה אל מול צוות שיפוט שכולל אנשי מקצוע בכירים בתעשייה ומהווים שותפים מממנים במרכז החדשנות: קבוצת 'צמח מפעלים', המכללה האקדמית כנרת, קק"ל, גליליום וקרן זומר. בצוות השיפוט מטעם 'צמח מפעלים ומשקי עמק הירדן' לקחו חלק: אילן קדם מזכיר הקבוצה, נועם גפני סמנכ"ל הכספים ורו"ח חיים דיין. בנוסף לשופטים מטעם שותפי המרכז, מתארחים מדי שנה שופטים שמהווים ברגים חשובים בתעשיית ההייטק המקומית והעולמית.
המיזם שנבחר כמנצח בגמר הגדול היה מיזם E-SITTER של ביה"ס 'אורט במעלה' טבריה: צמיד שניתן לענוד על פרק ידם של ילד עד גיל 6 לערך, והוא מבצע ניטור של מדדים חשובים: דופק, חום גוף, רעש ועוד. המכשיר לומד את מדדי הילד ובמקרה של שינוי קיצוני, מתריע דרך אפליקציה בסמארטפון של ההורה על כך שהילד ככל הנראה נמצא במצוקה. מטרת המיזם היא לפתור את בעיית ההתעללות והפגיעה בחסרי ישע.
אירוע ההאקתון הוא בעצם נקודת השיא בתהליך ההכשרה וההעצמה של הנוער הצפוני, בדרך לפתיחת אופקים וחשיבה יזמית וחדשנית. תהליך תוכנית Z, בהובלתה של נעמי אלקבץ, מומחית בתהליכי חדשנות לנוער, מאפשר לנוער באזור לקחת אחריות, לפתח את מעורבותם הסביבתית ולהכיר בעובדה כי הם מסוגלים לשנות את המציאות סביבם.
רו"ח חיים דיין, קבוצת 'צמח מפעלים אזוריים ומשקי עמק הירדן': "ראשית חשוב לציין את צוות הארגון, שבחר לשלב בין אירוע פרונטלי לאירוע מקוון ועשה זאת בצורה שוטפת ונפלאה. חזינו כאן בנוער שעל אף גילו הצעיר, מפתח ניצוצות של חשיבה חדשנית וערכית ומפתח את ערך המעורבות. ב'צמח' מאמינים שלתהליך הזה יש חשיבות רבה בעמק, ברמת הגולן ובצפון כולו, ואין לי ספק שמלבד הקבוצה שזכתה, לרעיונות נוספים שהוצגו יש מקום לשיתוף פעולה עם גופי המשק ופיתוחם".
פרופ׳ שמעון גפשטיין, נשיא המכללה האקדמית כנרת: ״חדשנות, יצירתיות, וחריצות, אלה התכונות העיקריות שניתן לראות אצל כל הצעירים והצעירות המשתתפים בהאקתון Z. צעירים אלה הולכים להיות המוחות המבריקים הבאים של מדינת ישראל, ואנו מצפים לראות את פירות עבודתם הקשה כבר בזמן הקרוב. אנו, במכללה האקדמית כנרת, נמשיך לתמוך וללוות את הפעילות החשובה של האקדמיה לחדשנות שהינה פורצת דרך בתחומה. עלו והצליחו״.
אלעד שמיר, מנכ"ל מרכז חדשנות כנרת: "חדשנות מבחינתנו היא היכולת לראות את הצרכים של הזולת, לקחת אחריות וליזום פתרונות רלוונטיים לשינוי המציאות, כך אנחנו מעצבים את דור ההמשך כדור שלוקח אחריות ומעצב את פני העתיד".
נעמי אלקבץ, מנהלת תוכניות חינוכיות באקדמיה לחדשנות: "האקתון Z שלב הקבוצות המנצחות, השני מתוך שלושת שלבי התוכנית היה אירוע חינוכי, קצבי, חדשני וסוחף. הילדים עבדו בהתלהבות רבה על המיזמים, כשלצידם מנחים – סטודנטים מצטיינים מהמכללה האקדמית כנרת, ומנטורים – אנשי מקצוע מומחים בתחומם. זו הייתה חגיגה אמיתית".